€ 6.857

Opgehaald

Hoe kun je dementie voorkomen?

Dementie is niet langer een ziekte waar niets aan te doen is. Onderzoek heeft uitgewezen dat het goed voorspeld, en zelfs voorkomen kan worden. Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoeken wij hoe. Onderzoeker prof. dr. Arfan Ikram wil een methode ontwikkelen waarmee huisartsen snel kunnen beoordelen of hun patiënten dementieverschijnselen vertonen. Het doel van dit onderzoek is dementie beter te kunnen voorspellen, en te weten hoe de ziekte kan worden voorkomen.

Maar om dit te onderzoeken en ontwikkelen is jouw support onmisbaar!

 

Preventie van dementie

Alzheimer Nederland voorspelt dat er in 2040 een half miljoen Nederlanders dement zullen zijn. In de werkelijkheid blijkt echter dat het relatieve aantal gevallen van dementie minder snel stijgt dan verwacht. Ook is inmiddels bekend dat het risico op dementie met 30% verlaagd kan worden door gezond te leven, en dat het individuele risico op dementie vrij goed voorspeld kan worden.

 

Voorspellen en voorkomen

Het onderzoek heeft als doel om methodes te ontwikkelen om dementie beter te voorspellen en te onderzoeken hoe dementie voorkomen kan worden. Zulke methodes worden al vaak ingezet voor andere chronische ziekten, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, maar nog niet voor dementie.

Door de academische kennis van dit onderzoek in te zetten in een klinische toepassing kan preventie van dementie een standaard onderdeel worden van het medische consult. Dankzij het onderzoek naar onder andere leefstijl factoren kan het risico op de ontwikkeling dementie verlaagd worden.

 

Help om dementie te voorkomen

Vind jij het ook belangrijk dat er in de toekomst minder mensen zullen lijden aan dementieverschijnselen? Steun dan het onderzoek van prof. dr. Arfan Ikram en maak vandaag al het verschil. Alvast bedankt.

 

De donaties voor deze campagne worden verwerkt door Stichting Erasmus Trustfonds.